21.9.17

Google je upravo iskeširao HTC-u 1.1 miljardu. To je super vijest, evo zašto…

Jučerašnja obustava prodaja dionica HTC-a bio je službeni uvod u kulminaciju glasina – današnji ugovor Google HTC. Koji izgleda izvrsno za HTC, nije loše prošao niti Google a a razloga za sreću imaju i kupci android mobitela. Evo detalja…

HTC je ne tako davno bio najznačajniji proizvođač Android mobitela. Uostalom, prvi Andori ikada je proizveden u njihovim tvornicama (T-Mobile G1), proizveli su prvi Google Nexus One, prvi unibody Android mobitel presvučen, pazite sad, teflonom!

Krenuli su kao OEM proizvođač (rade mobitele za druge brandove) da bi s v remenom postali najpoželjniji brand u svijetu Android mobitela.

HTC Hero, Legend, Evo, Desire, Sensation, One X te metalni One M7 i M8 su bili vrlo poželjni i inovativni mobiteli u svoje vrijeme.

No, zadnjih 9 kvartala tvrtka je u minusu. Solidne zalihe casha su se istopile iako je VIVE uspješan i vjerojatno najbolji VR sustav kojeg danas možete kupiti. Glasine o zatvaranju tvrtke su se svako malo pojavljivale, ali i bivale demantirane.

S druge strane, Google sve više ulaže u proizvodnju mobitela. Prisjetimo se – kupili su Motorolu za 12.5 milijardi dolara, da bi je nedavno prodali Lenopvu za 2.91 milijardu (!). Ostali su im patenti, ali imamo osjećaj da Google baš i nije napravio posao stoljeća :-).

Treba napomenuti da je Motorola pod Googleom radila zanimljivije mobitele nego danas, prisjetimo se legendarne Motorole Moto X, s neiscrpnim mogućnostima personalizacije.

Ugovor koji je Google sklopio s HTC-om je vrijedan tričavih 1.1 milijardi dolara, za što će Google dobiti pravo na HTC-ove patente (ali, ne ekskluzivno – dakle, i HTC će ih i dalje moći koristiti) i preuzet će otprilike pola od 4.000 djelatnika razvojnog odjela HTC-a. M;anje više, one koji su radili na razvoju Google Pixel (2) mobitela.

HTC dakle gubi djelatnike koji su ionako radili Google Pixele, ostaje mu R&D odjel, proizvodnja i džeparac od 1.1 milijardi dolara. Naravno, HTC je požurio objaviti da rade na razvoju nasljednika HTC U11, koji stiže po planu u 2018. godini, na proljeće.

Nama to zvuči kao jako dobar deal za HTC, koji će mu defintivno pomoći da stane na noge. Bila bi prava šteta da tvrtka koja nam je dala HTC 10 i U11 nestane ili se utopi u nekom generičkom kineskom brandu.

Slijedi PR objava s detaljima:

Google (NASDAQ: GOOG, GOOGL) i HTC (TWSE: 2489) danas su objavili detalje sporazuma prema kojem dio zaposlenika HTC-a – od kojih mnogi već rade s Googleom na razvoju pametnih telefona Pixel – prelazi u Google. Prema dogovoru, HTC će od Googlea primiti 1,1 milijarde dolara u gotovini. Osim toga, Google će dobiti ne-ekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo (IP).

Sporazum je potvrda desetogodišnjeg strateškog partnerstva između HTC-a i Googlea na razvoju premium pametnih telefona.

Sporazum podrazumijeva i HTC-ov nastavak strategije izrade pametnih telefona pod brendom HTC, omogućava veću operativnu učinkovitost i financijsku fleksibilnost. HTC će i dalje imati najbolje inženjere i stručnjake, a oni, nakon uspješnog lansiranja modela HTC U11 početkom ove godine, već rade na sljedećem flagship mobilnom telefonu. HTC će također nastaviti s razvojem ekosustava virtualne stvarnosti kako bi proširio svoj VIVE segment poslovanja, istodobno ulažući u druge tehnologije sljedeće generacije, uključujući razvoj proizvoda povezanih putem Interneta (Internet of Things), proširenu stvarnost (AR) i umjetnu inteligenciju (AI).

Za Google, ovaj sporazum dodatno pojačava predanost u razvoju pametnih telefona i investicija je u daljnji razvoj rastućeg hardverskog poslovanja kompanije. Pored nadarenog i iskusnog tima stručnjaka, Google će i dalje imati pristup HTC-ovom intelektualnom vlasništvu u razvoju pametnih telefona linije Pixel. Osim toga, ovaj sporazum također predstavlja značajnu investiciju Googlea u Taiwanu, koji je ključno inovacijsko i tehnološko središte.

Kao jedan od prvih proizvođača pametnih telefona vrlo smo ponosni na povijest inovacija. Naši vrhunski pametni telefoni, uključujući portfelj intelektualnog vlasništva i HTC-ovi vrhunski stručnjaci, podržali su Google u jačanju Android operativnog sustava na tržištu”, izjavila je Cher Wang, glavna i izvršna direktorica tvrtke HTC. “Ovaj je sporazum savršen korak u našem dugogodišnjem partnerstvu te omogućuje Googleu da maksimalno ojača poslovanje u proizvodnji hardvera, istodobno osiguravajući nastavak inovativnosti u segmentima HTC pametnih telefona i VIVE virtualne stvarnosti. Vjerujemo da je HTC dobro pozicioniran kako bi održao tradiciju inovacija i iskoristio potencijal nove generacije povezanih proizvoda i usluga. 

“HTC je dugogodišnji partner tvrtke Google i stvorio je neke od najljepših, vrhunskih uređaja na tržištu”, rekao je Rick Osterloh, viši potpredsjednik u Googleu. “Uzbuđeni smo i jedva čekamo pozdraviti članove HTC tima koji će se pridružiti Googleu kako bi potaknuli daljnje inovacije i razvoj naših proizvoda”.

Očekuje se da će transakcija, koja je podložna regulatornim odobrenjima, biti finalizirana početkom 2018. godine.

Evercore je bio financijski savjetnik za HTC i Gibson Dunn, a Tsar & Tsai je bio kao pravni savjetnik. Lazard je bio financijski savjetnik za Google i Cleary Gottlieb, a Lee & Li je bio pravni savjetnik.

The post Google je upravo iskeširao HTC-u 1.1 miljardu. To je super vijest, evo zašto… appeared first on Preporucamo.com.



from HB APK http://apk.highbroadcast.com/2017/09/google-je-upravo-iskesirao-htc-u-11.html

0 comments:

Objavi komentar